Många påstår att de inte vet vad de ska äta för att vara hälsosam eller gå ner i vikt. När mina gymkunder pratar med mig om mat och säger att de inte vet hur de ska äta, brukar jag ödmjukt säga till personen att hen snackar skit… Om vi låtsas att DU VISSTE vad som vad bra mat, vad hade du ätit då? Eller snarare: Vad hade du INTE ätit?

Är det inte så att vi egentligen har ganska bra koll på vad som är bra mat? Vet vi inte att vi borde avstå godis, chips och alkohol? Vet vi inte att kokt potatis är ett bättre val än pommes, även om det från början är samma livsmedel? Tyvärr blir det lite mer komplicerat då det bland annat finns två saker som påverkar det som lärs ut om hur du ska äta. Det ena är pengar och det andra är religion. Pengar kommer alltid styra företag mot att ge ut attraktiva produkter, så som Detoxjuicer eller bantningspiller, så länge vi människor vill ta genvägarna för att nå våra mål. Religionen är dock det som är svårast att slåss mot. Nu pratar jag om matreligioner som exempelvis LCHF, GI, Paleo, Clean Eating eller liknande livsstil och sätt att förhålla sig till kostregler på.

Att övertyga och konvertera en person som in i benmärgen är hängiven sin religion har jag för länge sedan slutat med. Antagligen är det inte heller så att det valda sättet att äta på är fel. Att däremot tro att alla ska äta på samma sätt, det är okunnigt och ogenomtänkt… Det finns oftast många bra regler och råd i varje diet som man kan plocka ihop och ha nytta av.

Tips

  • Börja med ett steg i taget istället för att förändra allt när du vaknar upp på nyårsdagen. Hur du lever ditt liv kommer också att påverka vilka steg du ska ta:
    Analysera vilken förändring som skulle göra störst skillnad för dig. Äter du mest skit på kvällar framför TV kanske du bör börja i den änden?
  • Gör en förändring varje eller varannan vecka. När du märker att en av förändringarna inte fungerade: Ta ett steg tillbaka.
  • Det är okej att det inte alltid går som på räls. Om du får ett återfall en fredag är det bara att acceptera det och ta dig in på banan igen. Du har inte misslyckats och förstört något förrän du tänker ”nu kan jag lika gärna spåra ur hela helgen, allt är förstört”…
×
Stäng

Kontakt

Vill du boka Robert?

Eller vill du komma i kontakt med honom för andra förfrågningar? Fyll i dina kontaktuppgifter och vad ärendet gäller så blir du kontaktad.